Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Ο αϊτός και το αηδόνι .





αετός (Aquila) είναι πτηνό και ανήκει στην τάξη των Ιερακόμορφων. Στην ελληνική μυθολογία ο αετός ήταν αγγελιοφόρος του Δία, βασιλιά των θεών και θεωρούνταν ιερό πουλί.
Ο αετός είναι ένα μεγαλόσωμο αρπακτικό, σαρκοφάγο πτηνό,προικισμένο με οξύτατη όραση και κυρτό γαμψό ράμφος. Το πιο κοινό είδος αετού είναι ο Aquila chrysaetus, ο κοινός χρυσαετός ή σταυραετός. Το σώμα των αρσενικών φτάνει τα 95εκ., ενώ των θηλυκών ξεπερνά το 1,5 μέτρο. Οι φτερούγες του είναι μακριές και τελειώνουν εκεί που αρχίζει η ουρά του, και έχουν άνοιγμα 2-2,5μ. Ο αετός πετάει αργά με τα φτερά του ανοιχτά και ακίνητα και εκμεταλλεύεται τα ρεύματα του αέρα για να ανεβαίνει σε μεγάλα ύψη χωρίς προσπάθεια. Το φτέρωμά του έχει χρώμα ξανθό, με λευκές ανταύγιες. Προτιμά να φωλιάζει σε ψηλά απόκρυμνα βουνά μέχρι τα 5.000μ.Το ράμφος του είναι γαμψό για να μπορεί να κατασπαράζει πιο εύκολα τη λεία του. 'Εχει δυο πολύ ισχυρά πόδια με τέσσερα δάκτυλα το καθένα με μεγάλα γυριστά νύχια. Έχει ισχυρή όραση τη μέρα και βλέπει το θήραμά του από ψηλά, ενώ τη νύχτα δεν το βοηθούν τα μάτια του να βλέπει και μένει στη φωλιά του. Ορμάει πάνω στα θηράματά του με μεγάλη ταχύτητα. Αν η λεία είναι μεγάλη, τότε την κομματιάζει και την μεταφέρει στην φωλιά του. Κάποιες φορές, όταν πιάνει κότες, τις μαδάει πρώτα. Τις χελώνες τις πετάει από μεγάλο ύψος σε βράχια για να σπάσει το καβούκι τους.
Το θηλυκό γεννάει 3-4 αυγά που τα επωάζει για 5 εβδομάδες Οι νεοσσοί του στην αρχή είναι αδέξιοι γι αυτό τους ανατρέφει για πολύ καιρό. Από τα μικρά όμως επιζεί μονάχα ο ένας νεοσσός, ο οποίος είτε σκοτώνει τους άλλους, είτε τρώει όλο το φαΐ επειδή είναι ο πιο δυνατός.
Ο αετός θεωρείται σύμβολο ισχύος και κυριαρχίας, και εικονίζεται σε πολλά εθνόσημα και σύμβολα πόλεων και κρατών.


                                                                      Πηγή : wikipedia










Το αηδόνι, κοινώς μπιρμπίλι, (Luscinia megarhynchos - Αηδών η μεγάρυγχος), είναι ένα μικρόσωμο ωδικό πτηνό. Δεν έχει εντυπωσιακό φτέρωμα η πάνω επιφάνεια του σώματος του έχει ζωηρό καστανό χρώμα, η κάτω επιφάνεια υπόλευκο χρώμα και η ουρά του είναι καστανέρυθρη. Η φήμη του οφείλεται στο μελωδικό του κελάηδημα, το οποίο ακούγεται κυρίως την εποχή του ζευγαρώματός του και πιο πολύ τις νυχτερινές ώρες. Το αηδόνι ζει στις εύκρατες περιοχές της Ευρώπης και της Ασίας, απ' όπου αποδημεί τον Αύγουστο προς τη βόρεια Αφρική και τη νοτιοδυτική Ασία. Ζει κατά κανόνα μέσα σε θάμνους και σε πυκνά και υγρά δάση, ενώ τρέφεται με έντομα και νύμφες εντόμων, σκουλήκια, μικρές αράχνες και ρώγες.
Τον Απρίλιο, το αηδόνι χτίζει τη φωλιά του σε σωρούς φύλλων. Μέσα σε αυτή, το θηλυκό γεννά το Μάιο 4-5 αβγά με καστανό λαδί κέλυφος, τα οποία και επωάζει για δύο εβδομάδες. Σε περιοχές με θερμότερο κλίμα μπορεί να κάνει και δεύτερη επώαση σε διάστημα λιγότερο των δύο μηνών μετά την πρώτη. Τα μικρά αναπτύσσονται τόσο γρήγορα, ώστε μπορούν να συμμετάσχουν στη φθινοπωρινή μετανάστευση. Αηδόνι, ο Βασιλιάς των ωδικών πτηνών

                                                                      Πηγή :wikipedia










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...