Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

28η Οκτωβρίου 1940




  • "Το ξυπόλητο τάγμα", του Γκρεγκ Τάλλας (Γρηγόρη Θαλασσινού) Ελληνική ταινία του 1954 (που αναγνωρίσθηκε διεθνώς, αλλά όχι στην Ελλάδα), η οποία αφηγείται την ιστορία των παιδιών του Παπάφειου ορφανοτροφείου της Θεσσαλονίκης και την προσπάθειά τους να επιβιώσουν τα σκληρά χρόνια της Κατοχής, όταν οι Γερμανοί επιτάξανε το ορφανοτροφείο και τα πέταξαν στους δρόμους. .




Μαρτυρίες για την 28η Οκτωβρίου from N S on Vimeo.


Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Διαβάζουμε ποίηση

Διαβάσαμε από το Ανθολόγιο Λογοτεχνικών Κειμένων τα ποιήματα:

και τα ηχογραφήσαμε !
( Για να μας ακούσετε κλικ στο ηχείο της παρουσίασης )







Και κάτι ακόμα... πώς θα σας φαινόταν αν ακούγατε και τον ποιητή Ανδρέα Εμπειρίκο να διαβάζει το ποίημά του;

(κλικ στην εικόνα)
Αποτέλεσμα εικόνας για ανδρέας εμπειρίκοςΟ Εμπειρίκος διαβάζει Εμπειρίκο                 

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

"Toys on tour" etwinning project 2015-16


Τη φετινή σχολική χρονιά  θα ασχοληθούμε με το etwinning project "Toys on Tour". Τα τρία τμήματα της Ε΄τάξης του σχολείου μας συνεργαζόμαστε σε ένα etwinning πρόγραμμα μαζί με μαθητές αντίστοιχης ηλικίας από την Πολωνία, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Σλοβακία, Βέλγιο και Κροατία.  Τα παιχνίδια ταξιδεύουν από χώρα σε χώρα και μας βοηθούν να γνωρίσουμε πως ζουν μαθητές της ίδιας ηλικίας σε διαφορετικές χώρες της Ευρώπης, να έρθουμε σε επαφή με διαφορετικούς πολιτισμούς και να εντοπίσουμε τα κοινά σημεία που μας ενώνουν. 
Σχετικές δραστηριότητες θα αναρτώνται στο ιστολόγιο της τάξης μας αλλά και στο Twinspace του έργου.

....και το ταξίδι ξεκινάει!





Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Ανεμόμυλος (Ο φίλος μας ο άνεμος)









Χαρακτηριστικό του ανεμόμυλου είναι η φτερωτή που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του άξονα. Είναι ένας μεγάλος κορμός δένδρου τοποθετημένος παράλληλα και αντίθετα με τη φορά του ανέμου. Η φτερωτή έχει αντένες που πάνω σ’ αυτές τυλίγονται τα πανιά, τα οποία με τη βοήθεια του ανέμου περιστρέφουν τον άξονα και ο άξονας με τη σειρά του τη μυλόπετρα.
Η μυλόπετρα περιστρέφεται με τη βοήθεια της ρόδας, ενός ξύλινου οδοντικού τροχού δηλαδή, που εφάπτεται με την ανέμη. 
Η ταχύτητα της περιστροφής εξαρτάται απ’ την επιφάνεια των πανιών. Το φρενάρισμα γίνεται με τη βοήθεια ενός χοντρού σχοινιού του σοκαρόσχοινου, που είναι δεμένο στέρεα γύρω απ’ τον άξονα.
Το σιτάρι (ή το κριθάρι κ.τ.λ.) τοποθετείται στην κοφινάδα, που ειναι σαν ξύλινο χωνί, η οποία συνδέεται με τον «ταϊστή» , μια σέσουλα που οδηγεί το σιτάρι στη μυλόπετρα. Το αλεσμένο σιτάρι, το αλεύρι, συγκεντρώνεται σε τσουβάλια ή στην αλευροκασέλα.

Πηγή:  Άνυδρος τόπος

Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Ολυμπιακοί Αγώνες

Αποτέλεσμα εικόνας για Ολυμπιακοί αγώνες
    




Οι Ολυμπιακοί Αγώνες  είναι αθλητική διοργάνωση πολλών αγωνισμάτων που γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια. Η καταγωγή των αγώνων είναι η Αρχαία Ελλάδα, και έχουν αναβιώσει από τον Γάλλο βαρώνο Πιέρ ντε Κουμπερτέν στα τέλη του 19ου αιώνα. Οι Αγώνες της Ολυμπιάδας, γνωστοί και ως Θερινοί Ολυμπιακοί, τελούνται κάθε τέσσερα χρόνια από το 1896 και μετά, με εξαίρεση τις χρονιές κατά τη διάρκεια των Παγκόσμιων πολέμων. Το 1924 άρχισαν οι ειδικοί Ολυμπιακοί Αγώνες και οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί, για χειμερινά αθλήματα. Από το 1994 οι χειμερινοί αγώνες δεν γίνονται πια την ίδια χρονιά με τους Θερινούς Ολυμπιακούς.

Πηγή: el.wikipedia

Τα ολυμπιακά αθλήματα











Πηγή: pappanna
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...